Advertise





Gingerbread Time Again

Halloweenské výzdoby vystřídaly vánoční, světýlka zdobí každou lampu i střechy restaurací a v obchodech se začínají tvořit davy, které se zběsile snaží nakoupit dárky. Když už si myslíte, že jste tomu všemu utekli, přichází Lea, která vám to vše připomene. Vánoce jsou pro mě to nejlepší období, proto se vším začínám brzy, abych si ho nepřekazila stresem z toho, že nestíhám. Perníčky jsem letos upekla a nazdobila ovšem s rekordním předstihem. Nebylo to ani tak z toho antistresového důvodu jako spíš kvůli mému odjezdu do Anglie. Ani vám teď nedokážu popsat, jak moc bych si nějaký ten perníček teď dala, ale budu to muset ještě pár týdnů vydržet. 

Scary Halloween decorations changed into Christmas trees and stars, lights decorate every lamp and restaurant roof and shops are starting to be over-crowded with people who're trying to buy all presents in the shortest amount of time. You may be thinking 'I'm home away from all the Christmas madness', but you're wrong. Lea's here with new article and it can't be about anything else than Christmas. I feel I'm the most annoying Christmas lover ever. It's my favourite season of all and that's why I'm always trying to have everything at least month before Christmas including gifts and gingerbreads. This year, I made gingerbreads much earlier not because of my weirdness, but mainly because of my departure to the UK. I can't describe you how much I want to eat them now, but I still have to wait couple of weeks for that.


Ingredience:
Těsto:
50 dkg hladké mouky
12,5 dkg změklého másla
30 dkg moučkového cukru
3 vejce (+ 1 na potření)
3 lžíce medu
1 lžička jedlé sody
Koření do perníku

Poleva:
15 dkg moučkového cukru
1 bílek
1 lžička citrónové šťávy
Ingredients:
Dough:
500 g of flour
125 g of softened butter
300 g of icing sugar
3 eggs 
3 tbs of honey
1 tbs of baking soda 
Gingerbread spices 
Icing:
150 g of icing sugar
1 egg white
1 tsp of lemon juice 

Postup:
Cukr společně s máslem a vejci vyšleháme do pěny, do které přidáme med. Mouku si rozdělíme na dvě části a do větší z nich přidáme sodu a koření do perníku. Tu smícháme s pěnou a podle hustoty přidáváme z druhé části, dokud nedosáhneme správné konzistence těsta. To by mělo být pevné, ale zároveň trochu lepivé. Hotové těsto dáme do sáčku a necháme uležet v lednici minimálně 24 hodin.

Odleželé těsto vyválíme v půl centimetrový plát, ze kterého vykrajujeme tvary dle vlastního výběru. Pečeme je přibližně 10 minut v předehřáté troubě na 175 stupňů (to je v případě horkovzdušné trouby). Může se stát, že budete potřebovat více času na pečení - každá trouba peče jinak. Hned po vytažení je třeba je potřít vejcem, aby se hezky leskly.
Polevu utřeme z cukru, vejce a citrónu, a poté s ní perníčky zdobíme.
Rozhodně bych perníčky pekla s předstihem, protože se často stane, že změknou až po několika týdnech.. v mém případě občas až po Vánocích. Určitě mi dejte vědět, jestli také pečete perníčky a jestli do těsta přidáváte něco, co dělá ty perníčky právě vašimi perníčky. 
Process:
Whip sugar together with butter and eggs and add honey. Put flour into two separate bowls - one bigger that the other one. Mix the bigger one with baking soda and gingerbread spices. Pour mixture of sugar, butter, eggs and honey into the bigger bowl of flour. If it's still too liquid, add flour from the second bowl. The perfect consistency of dough is solid, but still sticky. Finished dough has to be put into fridge for at least 24 hours.

After 24 hours or more, take the dough from fridge and roll it out to 0,5 cm thin slab on a floured surface. Use cutters of your choice to cut out shapes and place them on baking tray. Bake in preheated oven on 175 degrees centigrade for about 10 minutes or more. After taking them out of oven, smear them with egg in order to make them glossy. 
For decorating you just need to mix all ingredients for icing. 

I'd highly recommend baking gingerbreads at least one month before Christmas. If not, it's possible they won't be as soft as you'd like them to be. Let me know in comments, if you bake gingerbreads too and if you add some secret ingredient that makes your gingerbreads special.






1 Comments

Thank you for your comment :)