Advertise





To Read, or Not To Read


Přeji všem krásný start nového týdne. Prázdniny jsou v plném proudu a všichni studenti se slovu škola vyhýbají tím největším obloukem. Ti, na které po prázdninách čeká maturitní ročník, jsou v rozpacích z toho, jestli už mají něco dělat nebo si naopak užívat na 100 % a povinnosti nechat až na září. Já jsem se dnes rozhodla napsat o 3 knížkách z povinné četby, které mě zaujaly natolik, že se k nim ráda vrátím i ve svém volném čase. Možná vám to pomůže s výběrem nebo vás to naopak přesvědčí o tom, že taková knížka zrovna není pro vás. Tak či onak, doufám, že vám článek pomůže.




První kniha, kterou bych vám doporučila na milion procent je od Michala Viewegha "Báječná léta pod psa". Pokud máte maturitní četbu automaticky spojenou se slovy "nuda" "o ničem" "na podpal", tak vás tato kniha vyvede z omylu. Její čtení mě bavilo hlavně díky tomu, jak skvěle autor zkombinoval popis situace od 60. let až po revoluci v roce 1989 a vtipné historky, které mě rozesmály nehledě na to, kde jsem zrovna v tu chvíli byla. Možná je to i tím, že jsem maturovala z dějepisu a každý nový pohled na toto období se mi hodil, ale pravděpodobně bych z ní byla nadšená i bez toho.

Zfilmovaného Velkého Gatsbyho v dnešní době viděl skoro každý a většině lidí, se kterými jsem se o něm bavila, se líbil. Já jsem si jako první přečetla knihu a až poté viděla film a musím se přiznat, že mě film nedostal tak, jako kniha. Film se mi zdál hodně "očesaný" a chybělo mu to, co jsem cítila při čtení. To, jak sledujete proč vše Gatsby dělá a jak špatná je společnost, která se honí jen za majetkem a pověstí. Zatím jsem četla knihu jen česky, ale příště si koupím její anglickou verzi a opět se ponořím do skvěle propracovaného příběhu.

Poslední knihou je drama Zmoudření Dona Quijota od Viktora Dyka. Byla to jedna z prvních knih, které jsem ze seznamu přečetla a ještě teď si pamatuji, jak mě pohltila. Ke konci léta jsem se rozhodla vyrazit sama na procházku po Praze, a pak si na chvíli sedla v bageterii na Náměstí Republiky, kde je úžasný výhled. Seděla jsem u okna s ledovým Chai Latte s hlavou ponořenou v knížce a za hodinu ji měla přečtenou. Způsob, jakým je napsaná, se mi líbil natolik, že jsem jí hned doporučovala všem na potkání (někteří si ji vážně přečetli). Pokud pro vás nejsou tlusté knihy, tak tato je velmi malého formátu a má pouze 90 stránek a to už nezní tak hrozně ne?

A to jsou pro dnešek všechny knihy. Pokud byste chtěli, mohla bych napsat i o dalších, které si určitě přečtu nebo naopak nepřečtu. Možná už máte dávno po maturitě nebo máte seznam, kde zrovna tyto tituly nemáte, ale i tak doufám, že jsem vás třeba inspirovala a vy jim dáte šanci i tak. Určitě mi napište 3 knihy, kterým by měl podle vás každý dát šanci :)


9 Comments

  1. Super, přesně takové doporučující články jsem před maturitou hledala;) Snad to někomu pomůže v rozhodování co si přečíst.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak snad pomůžu aspoň budoucím maturantům :)

      Delete
  2. Báječná léta pod psa i Gatsbyho jsem měla na seznamu k maturitě taky a byly to jedny z těch lepších knížek :) Ikdyž Báječná léta jsem si vytáhnout moc chtěla, sice knížka je super, ale nechtělo se mi o ní moc povídat, abych se do toho zbytečně nezamotala :D Velkého Gatsbyho jsem si naopak vytáhnout chtěla, knížka se mi moc líbí a za mě je mnohem lepší než film :)

    Beauty News | Another Dominika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Úplně ti rozumím. Já jsem si nakonec vytáhla Twista a byla to skvělá volba :) nikde jsem se nemohla zamotat do historického kontextu.

      Delete
  3. Gatsby i Báječný léta jsou skvělý!

    ReplyDelete
  4. Great Gatsby je skvelej, je to ale jeden z pripadu, kdy me knizka neoslovila tolik jako film. Ten novy je proste hollywoodsky megalomansky trhák, to zpracování a cukrlátka má ale něco do sebe a z té knížky to prostě tolik nevyzařuje... a hrozně mě naštvalo, jak ta knížka končí!
    www.linheart.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Chápu, na každého to působí jinak :)

      Delete
  5. Gatsby je super, jedna z nejlepších knížek co jsem četla.

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)