Advertise





Pumkin Pie

Jelikož už to venku vypadá opravdu podzimě (a já jsem z toho úplně sentimentál), rozhodla jsem se, že poprvé v životě upeču Pumpkin Pie - Dýňový koláč. Když jsem v kuchyni, mnohem radši peču, než vařím a tak mě občas přepadne taková ta pečící nálada a já si najdu nějaký šíleně, šílený recept. Tento jsem našla na skvělém blogu, kde je to recepty narváno (všechny vypadají skvěle) .Mamku jsem na to psychicky připravila a ona byla tak moc hodná, že mi vše nakoupila (děkuji mami).

Ingredience:
Těsto:
175g hladké mouky
Špetka soli
1 lčíce krupicového cukru
115g studeného másla
30 - 60ml studené vody
40g oříšků a 40g zázvorových/lotus sušenek - jako podklad na těsto (s mamkou jsme koupili rovnou sušenky podobné lotuskám s arašídy a mandlemi)
 
Náplň:
425g dýňového pyré
120ml smetany ke šlehání
150g třtinového cukru (může být i normální)
2 lžičky skořice
1 menší lžička zázvoru (v původním receptu byly 2, ale zázvor má šťiplavou chuť a velké aroma)
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky muškátového ořechu
Špetka soli
3 vejce

Postup:
Těsto:
Máslo nakrájíme na malé kousíčky a spolu s moukou, solí a cukrem rozdrobíme v míse na drobenku (rukoj, robotem..). Postupně přiléváme vodu (cca 40 ml) , než těsto získá správnou konzistenci, kdy jde vytvarovat do koule. Kouly zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici hodinu odpočívat.


Pyré:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia. Dýni rozkrojíme napůl a vydlabeme semínka. Poté jí naskládáme řeznou stranou na plechy a necháme zhruba 50 - 75 minut péct. Dýně je hotová tehdy, když do ní zajede nůž jako do másla. Vytáhneme a necháme zchladnout. Oloupeme slupku a nakrájenou dýni rozmixujeme do konzistence pyré (k dýni přidáme vodu, aby šla rozmixovat). Po malých částech dáváme do utěrky a pokousíme se dýni zbavit vody.


Náplň:
V míse smícháme dýňové pyré, smetanu, cukr, koření, sůl a lehce prošlehaná vejce. Vše spojíme v hladký krém.

 
Zvedneme teplotu v troubě na 190°C. Uleželé těsto vytáhneme z lednice, rozválíme na plát o 4 cm delší než je forma (která by měla mít 24 cm) a vložíme opatrně do máslem vymazané formy. Přečnívající okraje odřízneme a v případě potřeby ozdobíme okraje zobáčky, které jednoduše vytvoříme rukou (těžké na vysvětlení). Oříšky se sušenkami rozmixujeme a nasypeme na těsto jako podklad. Poté nalijeme krém a na 50 minut strčíme do trouby. Střed koláče by se měl trochu třást, zbytek by měl být pevný a okraje zlatavé.

Americký pie jsem nikdy nedělala a tak jsem byla celkem hodně nervózní jak to dopadne, ale výsledek se docela povedl. Měla jsem o trochu větší troubu, tím pádem bylo těsto tenčí a trochu se rozpadalo, ale při příštím pokusu použiju menší a vykašlu se na ozdobené okraje.

Doufám, že se vám bude článek líbit. Recept jsem trochu upravila, aby to nebylo jen zkopírováno. Byla by škoda, kdyby blog byl jen o mně, mé nakupovací závislosti a o tom jak si hraju na hrozného odborníka na outfity .. a teď ruku na srdce.. kdo nemá rád jídlo? Dejte mi vědět, jestli by jste chtěli nějaké další takové články. Budu ráda za každý komentář.

3 Comments

  1. Vypadá to moc dobře tyjo :O Hned bych si dala! :)

    ReplyDelete
  2. tak to tě dost obdivuji, jaká jsi šikulka, že jsi to zvládla! :)
    já bych to nezvládla. já jsem takový nemotora. a dýňový koláč nemám ani ráda, ale pro mě se to zdá složité, takže máš u mě fakt velký obdiv! :) když se tak bavíme o pečení, uvažuji, že bych si taky něco dobrého upekla:)) al musím říct, že ten tvůj koláč vypadá lahodně! :O

    ReplyDelete
  3. Tenhle rok jsem strašně na dýně, láká mě to ochutnat i vařit, ale koláč zrovna asi ne, ty nejim. Ale vypadá dobře.

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)