Advertise





Co jsme komu udělali?


Před týdnem v pondělí, jsme se školou, v rámci takového "jazykového dne (všechny jazyky jdou na film v tom daném jazyku), šli na nový francouzský film "Co jsme komu udělali?". V originále to má pěkně dlouhý název, to vám povím - "Qu'est-ce qu'on a fait au Bon Dieu?".


Claude a Marie Verneuilovi jsou svým založením provinční milovníci staré dobré Francie, silně věřící katolíci a ve svém okolí patří mezi vážené občany. A také mají čtyři dcery: Isabelle, Odile a Ségolène a Laure. Při jejich výchově se vždy snažili uplatňovat spíše konzervativní metody a snažili se jim vštípit ty správné hodnoty – tedy ty jejich. Dnešní doba ale Verneuilovy konfrontuje s mnoha věcmi, které rozhodně nejsou podle jejich gusta, například s multikulturní nebo náboženskou tolerancí a s podobnými dnešními výmysly. Přesto se Verneuilovi skoro pokaždé přinutí tyto změny chápat, i když jim mnohdy připravují těžké životní zkoušky. A tak také museli postupně spolknout tři svatby, které rozhodně nebyly podle jejich ideálních představ. První dcera si totiž vezme muslima, druhá Žida a třetí se vdává za Číňana. Zkuste si potom představit, jak vypadá v této sestavě velké rodinné setkání na Vánoce. Jedinou a poslední nadějí na „opravdovou" svatbu v kostele mají u nejmladší dcery, která, haleluja, potkala Charlese, spořádaného katolíka. Jenže... (zdroj)

Už když jsem viděla trailer (který můžete vidět v celém článku), hrozně jsem se těšila a doufala jsem, že mě film nezklame. A musím vám říct, nezklamal mě ani trochu. Je tam neuvěřitelné množství vtipných situací a nechybí ani trocha té romantiky. Také je tam podle mě takové poučení, že vždy nezáleží na tom odkud, nebo jakého vyznání ten daný člověk je. Herecké obsazení se mi líbilo na 100% a nenapadá mě ani jedna věc, kterou bych tomuto filmu vytkla. Pokud máte zrovna špatnou náladu a nemáte důvod smát, doporučuji vám si tento film stáhnout, protože po tom všechna ta špatná nálada zmizí, to vám slibuji. 
Obecně francouzské filmy patří mezi mé oblíbené. Ten jazyk obdivuji, protože vím jak těžký je (marná snaha se ho už 3. rokem naučit). Líbí se mi celkově ta kultura a móda, protože je to pro mě něco jiného. Francouzi mi přijdou jako neuvěřitelně elegantní lidé a přesně to je ten styl, který mám ráda. 

Tento článek patří opět do série přednastavených, protože jsem momentálně buď ve škole a nebo se už poctivě připravuji na trénink, po kterém mě čeká hora učení. A jak jste na tom s francouzskými filmy a Francii vy? Taky patříte mezi milovníky? Pište mi vaše názory, které si moc ráda přečtu. 

2 Comments

  1. tento film jsem neviděla, ale trailer jsem viděla a moc se mi líbí :D určitě se na něj v blízké době podívám :) co se týče Francie - nikdy jsem tam nebyla, ale je to můj velký sen :3 obdivuji jejich kulturu, styl, jazyk... :)

    ReplyDelete
  2. celkově miluji Francii, jednou se tam chci jet podívat :)
    o tom filmu jsem slyšela :O a když ho chválíš a nebyla jsi zklamaná, tak na ten film se určitě kouknu!! :) a ještě ten popis, už to mě láka!! :O
    a držím palce ze zápasem a s učením do školy! :))

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)