Advertise





Ciderella

Na zfilmovanou verzi Popelky jsem se chtěla podívat už ve vlaku, když jsem jela do Prahy. Bohužel wifi ve vlaku je sice skvělá, ale zase ne tak skvělá, aby se mi načetl film a tak jsem to nechala na jindy. Po chvilce jsem na to zapomněla a připomněla mi to až skvělá recenze od Ter, kterou můžete najít tady. Příběh je jistě všem známý, ale pro ty, kteří si potřebují osvěžit paměť, je k dispozici hned o řádek níž.


Děj snímku Popelka sleduje osudy mladé Elky (Lily James), jejíž otec, kupec, se po smrti její matky znovu ožení. Elka má svého tatínka velice ráda, a tak se snaží ke své nové maceše (Cate Blanchett) a jejím dvěma dcerám Anastázii (Holliday Grainger) a Drizele (Sophie McShera) chovat vstřícně, a dělá všechno proto, aby se ve svém novém domově cítily dobře. Když ale Elčin otec nečekaně zemře, Elka zjistí, že je vydána na milost své nové žárlivé a kruté rodiny. Zanedlouho se z ní stane obyčejná služka, věčně umouněná od popela, které ostatní posměšně říkají Popelka. Navzdory krutostem, kterým je nucena čelit, ale Elka neztrácí naději a je rozhodnuta řídit se posledním přáním své matky, aby vždy byla „odvážná a laskavá". Nehodlá propadnout zoufalství, ani pohrdat těmi, kteří s ní jednají špatně. A pak je tu ještě jistý pohledný cizinec, se kterým se setkala v lesích. Elka, která nemá nejmenší tušení, že se ve skutečnosti jedná o prince, a nikoliv o pouhého učedníka ze zámku, má pocit, že konečně potkala spřízněnou duši. Záhy nato se zdá, že by se na ni konečně mohlo usmát štěstí. Všechny dívky z širokého okolí jsou totiž sezvány do královského paláce na bál a Elka se těší, že by se tam mohla znovu setkat s okouzlujícím Kitem (Richard Madden). Macecha jí však návštěvu bálu zakáže a zlomyslně jí roztrhá šaty. Jako ve všech správných pohádkách je však pomoc nablízku a objevuje se kouzelná víla kmotřička (Helena Bonham-Carter), která – proměnou dýně a několika myšek – Popelčin život navždy změní. (zdroj)
Může mi být 10, 15 nebo 20 a Disney pohádky a všechny animované filmy budu jednoduše milovat a upřednostňovat před všemi ostatními filmy. Na Popelku jsem si dívala hlavně proto, že jsem chtěla vidět, jak se s celým zpracováním poprali jak herci, tak štáb. Celkově bych to zhodnotila na výbornou. Poprvé jsem viděla originální a poté česky nadabovanou verzi. Nemohu rozhodnout, která byla lepší, protože u pohádek zapomínám na to, jak mi vadí český dabing. 

Na pohádkách bylo, je a bude něco kouzelného. Možná je to únik od reality nebo udržování přestav, že někde na každého čeká šťastný konec a zlo bude vždy potrestáno. Já osobně mám vždy hroznou chuť ocitnout se někde v době, kdy byla království, ale samozřejmě ta pohádková (ve skutečnosti to byla poněkud krutá doba - vrstvy byly určeny a hygiena byla nulová). 

Herecké výkony musím hodnotit opět kladně. Role macechy byla vybrána dokonale, protože už od první chvíle jste mohli vidět, jak falešná a předstíraná ta láska k Elce je. Téhle role se skvěle zhostila Cate Blanchett, kterou můžete znát z Pána Prstenů nebo Hobbita. Příjemně mě potěšila i role víly kmotřičky, které dodala nějaké to bláznovství a šmrnc Helena Bonham-Carter. Celé to doplnil Patrick Doyle se svým soundtrackem, který jsem si jako milovník filmové hudby okamžitě zamilovala.

Pokud tak rádi, jako já, unikáte od reality a máte pořád rádi pohádky, nehledě na to, kolik Vám je, přestaňte dělat cokoliv co děláte a rychle se podívejte na tuto. Já osobně si jí pustím hned jak dopíšu tento článek (a naučím se horu fyziky).

2 Comments

  1. Skvělý článek, ta pohádka je prostě nádherná a teď jsi mě tímto článkem navnadil ty, takže si dneska večer asi Popelku pustím. :) A máš pravdu, že tyto filmy vlastně tak nějak pořád udržují tu malinkatou naději na šťastný konec. :)

    P.S.: Díky za reklamu twinie. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já teď poslouchám bez přestání soundtrack (PS: "Ellie Goulding - My Blood" si musíš pustit) a hrozně dobře se mi u toho učí :). Možná, že si jí pustím zase zítra, protože tyhle věci se prostě neomrzí :).

      PS: Není vůbec zač O:)

      Delete

Thank you for your comment :)