Advertise





Happy Birthday Cake

Dnes má narozeniny někdo velice vyjíečný, někdo, bez koho by neexistoval anni tento vlog. Jedná se o mojí mamku, která slaví 25 narozeniny (faakt :)). Já vám přináším recept na dort/koláč, který jsem jí upekla k narozeninám. Vše nevyšlo podle původního plánu, s pečením jsem skončila až v 5 ráno, ale nakonec jsem spokojená a mamka doufám taky. Protože vím, že článek čte, chtěla bych jí ještě jednou popřát k narozeninám, prostřednictvím tohoto článku ♥

Today is a very special day, because someone, who is responsible for my birth and that means kind of responsible for existence of this blog, has birthday. It is my mum who's now 25 years old (pure truth :)). And I am here with recipe of her b-day cake/pie that I made. Everything about this cake is not really perfect, because I started making it on Saturday at 1 AM and ended at 5 AM, but I am really happy with the result. Because I know she's reading this article, I want to wish her happy birthday once again via this article ♥








Těsto/Dough (250 g):
125 g mouky / flour
71,25 g másla / butter
62,5 g cukru / sugar
1/4 vejce / egg
3/4 žloutku / yolk
 6-7 g kakaa / cocoa
Malou lžičku kypřícího prášku / tsp of baking powder
Špetku vanilky, špetku soli / pinch of vanilla and salt

Náplň / filling
3 vejce / eggs
150 g cukru / sugar
40 g kakaa / cocoa
45 g kukuřičného škrobu / cornstarch
500 ml mléka / milk

Postup - těsto: 
Máslo (pokojová teplota) utřeme s cukrem, přidáme sůl, žloutek a vejce. Smícháme mouku, kypřící prášek, kakao a vanilku (vše proseté) a vše spojíme s předchozí směsí. Alespoň na hodinu necháme odležet v lednici. Po vytažení ho vyválíme na 3 mm tenký plát a vyložíme jím cca 20cm formu.

1. Mix butter and sugar until smooth. 
2. Add salt, yolk and egg.
3. Stir flour with baking powder, cocoa and vanilla and stir the mixture of butter, sugar etc in. 
4. Leave in a fridge for at least 1 hour. 
5. After 1 hour, roll out the dough and put it into a cake form.

Postup - náplň:
Uvedeme mléko k varu (pokud nemáte nádobu s dvojitým dnem, hlídejte ho, ať se nespálí). Mezitím utřeme vejce s cukrem a přidáme prosetý škrob a kakao. Po troškách přidáváme směs k mléku a za stálého míchání vaříme 1-2 minuty. Poté náplň nalijeme na korpus a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů, přibližně 35-40 minut. Je důležité dort sledovat, protože každá trouba je jiná. Ta naše přismahla vrch a okraje, ale dalo se to zachránit.

1. Mix eggs, sugar, cornstarch and cocoa until smooth. 
2. Boil milk and add the mixture into the milk. 
3. Pour the mixture into a cake form (where the dough already is). 
4. Bake in preheated own (180 degrees Celsius) for 35-40 minutes.

Po upečení dozdobíme dle gusta. Já zvolila opečené mandle a karamelové střepy (recept Smooth cooking). Můžete svolit šlehačku/polevu nebo cokoliv, co vás napadne :)

It is up to you, how you decorate your cake - whipped cream, chocolate or whatever you want. I used almonds and caramel sherds. 



Bohužel musím konstatovat, že kniha, dle které jsem pekla (Koláče a dorty - Academia Barilla), je celkem svérázně přeložená. Hodně často postup nedává smysl a musíte si spoustu věcí odvodit sami.


10 Comments

  1. Ten je krásný :)) trošku jsem se zarazila při tom věku 25 let a přemýšlela, jestli je to jako reálné, ale doufám tedy, že to byla legrace :D
    www.getmovincz.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji moc :)
      Samozřejmě je to sranda, to by mě mamča musela mít v 7 letech a to je z biologického hlediska nereálné, každopádně je tam napsáno 25, protože věk ženy se neuvádí :D

      Delete
  2. vyzerá naozaj dobre, ak by ma neupútal na obrázkoch tak by som si ani nečítala čo si k nemu písala, ale takto ma zaujal - vyzerá chutne ;)

    Dominika Makarová fashion blog

    ReplyDelete
    Replies
    1. To jsem moc ráda, že tě zaujal :)
      Děkuji moc :)

      Delete
  3. Jsi moc šikovná, maminka musela mít velkou radost :)

    Another Dominika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuji moc :)
      Myslím si, že radost měla :)

      Delete
  4. Síce neskôr, ale všetko najlepšie ! :) A tá tortička vyzerá skvelo :)
    my blog : THE COLORFUL THOUGHTS

    ReplyDelete
  5. vyzera to velmi dobre :)
    galantosfun

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)