Advertise





To Read, or Not To Read #2


Před chvíli jsem s mamkou dokoukala Kobru 11 (1. díl 1. série bez Semera) a teď už ležím s bolestí hlavy ve stanu a sepisuju další článek. Asi si říkáte: "Co za blbce, si bere notebook do stanu," ale uklidním vás.. můžete si říkat: "Co za blbce si postaví stan uprostřed pokoje?" Někdy jednoduše přijdu s nějakým divným nápadem, který mi v tu chvíli přijde naprosto geniální. A on vlastně je. Má to svojí atmosféru a ve stanu je asi nejchladněji z celého bytu. Dost už ale bylo o kempování v pokoji a radši přejdeme k jádru celého článku. K mému překvapení byl článek ohledně maturitní četby docela populární, a tak jsem tady s jeho pokračováním, tentokrát ale v negativním smyslu. 







První knihou, která pro mě byla velkým zklamáním, jsou "Ostře sledované vlaky". Nelíbil se mi styl, jakým byla kniha napsána, ale podle mého bývalého češtináře se jedná o dílo, které je "nehrabalovské" a ostatní prý stojí za to. Když tedy zapomenu na styl psaní, nezaujal mě ani příběh a to, jak roztahaný byl. Celou tu dobu jsem čekala na to, kdy se konečně něco stane, ale jediné co přišlo, byl konec knihy.

S bolavým srdcem musím do zklamání zařadit i "Pýchu a předsudek". Možná to bylo tím, že jsem prvně viděla film, zbývalo mi pár týdnu do maturity a knihu jsem si musela číst v elektronické podobně (a to nemám ráda). Do knihy jsem se nedokázala začíst a opět mi to přišlo všechno moc zdlouhavé a tak trochu o ničem. Možná, že kdybych ji četla teď, když mám vše za sebou, měla bych na ni jiný názor, ale zatím se k tomu nechystám. Byla to jediná kniha z maturitní četby, kterou jsem nedočetla, a to už taky něco znamená.

Poslední dílo je "Petr a Lucie". Tentokrát jsem si k elektronické knize přizvala i audio knihu, která je perfektní volbou, když už vás bolí oči, ale přes to chcete něco "přečíst". Nehledě na to, jak pěkně namluvená byla, opět jsem z ní nadšená nebyla. Tentokrát byl děj docela pěkný, ale v jistých částech to na mě bylo vše trochu přeslazené. Rozhodně to není tím, že bych nebyla romantická duše, ale někdy je toho prostě trochu moc. 

A to je tedy vše. Určitě mi napište do komentářů, jestli byste chtěli ještě nějaký "maturitně" zaměřený článek. Pokud ano, napište mi i návrhy na to, čeho by se měl týkat a co by vám nejvíce pomohlo. Snad to na vás nebylo dnes moc negativní. Já si jdu pro trochu pití, a pak asi zalehnu do stanu. Příště se můžete těšit na článek o Kryštof Kempu, který jsem navštívila v sobotu :)


13 Comments

  1. Když jsem byla menší, tak jsem také se ségrou stanovala v pokoji. Milovala jsem to. :D :)
    Find joy in the ordinary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Má to své kouzlo, i když nejsem malá :D

      Delete
  2. Na kempování v pokoji se těším, jen co mi Babetka doroste do věku, kdy z toho budeme mít tu správnou prču :) Pýchu a předsudek ještě do koše neházejte, dejte jí čas v nějakém melancholickém rozpoložení :)

    ReplyDelete
  3. Stanování v pokoji - velmi originální. :D A opravdu jsem nevěděla, že v té Kobře Semir někdy nebyl. :D

    Z těch tří jsem četla zatím jen Ostře sledované vlaky s tím, že jsem loni před odevzdáním pěti vypracovaných děl měla jen posledních několik dní a tahle byla úzká. Přesně, jak říkáš, je to roztahané, zvláštně napsané a v podstatě se tam nic neděje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mám i originální nápady :D

      Úzká, ale možná by byla lepší nějaká z těch delších :(

      Delete
  4. Cchi mít větší pokoj, abych si v něm taky mohla postavit stan! :D Skvělý nápad!

    Ostře sledované vlaky jsem četla jako povinnou četbu a všichni z té knížky byli nadšení a strašně si ji k maturitě vychvalovali, já si ji nakonec ani nevybrala. Hrabal mi není moc sympatický ani jako člověk ani jako spisovatel. Chtěla jsem si od něj přečíst i Postřižiny, ale myslím, že jsem ani nedočetla první kapitolu, až takový jsem k tomu po pár řádcích měla odpor. Zbylé dvě knížky jsem taky četla, Pýcha a předsudek je mojí srdcovkou, je pravda, že styl vyprávění je takový zdlouhavý, ale to se mi na tom asi právě líbí :D Celkově mám knížky od Jane Austen moc ráda, četla jsem každý román od ní a dřív jsem to strašně hltala :D Petr a Lucie je fajn, výhodou je, že se o knížce dá krásně mluvit, ale taky jsem celkově z toho příběhu nebyla nijak odvařená ;)

    GIVEAWAYAnother Dominika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Je pravda, že jsem se málem zabila, protože zabral hodně místa :D
      Taky jsem čekala něco víc, když z ní byli všichni tak na větvi, ale bylo to tak trochu utrpení. Ty zbylé dvě na mě asi byly moc sladké nebo jsem byla prostě ve špatném rozpoložení :(

      Delete
  5. Já jsem právě z Ostře sledovaných vlaků maturovala a docela se mi ta knížka i líbila teda :)
    eLblog

    ReplyDelete
  6. Ostře sledované vlaky jsem myslím taky zkoušela k maturitě přečíst, ale už si vážně nevybavím, jestli jsem to vůbec dočetla nebo ne - myslím, že ne.
    Z Pýchy a předsudku jsem toho přečetla hodně málo, alespoň tuším, už je to pár let zpátky, co jsem to zkoušela, možná bych to mohla zkusit znovu, třeba bude výsledek jiný a začtu se do toho lépe.
    A Petr a Lucie byla celkem fajn knížka, nedělala mi problém ji přečíst a docela se mi i líbila

    ReplyDelete
  7. Ostře sledované vlaky mě neberou už díky tvému popisu příběhu, který byl velice negativní a myslím, že o nic nepřicházím. :D Pýcha a předsudek je podle mě skvělá! ♥ Rozhodně to s ní ještě zkus. :) Na poslední z knih nemám žádný názor, protože jsem sní přišla do styku jen v hodině češtiny, kdy jsme ji probírali. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Když mi to všichni tak doporučují, tak jí možná zkusím přečíst :)

      Delete
  8. Ostře sledované vlaky jsem četla také k maturitě, není to zrovna moje oblíbené, ale nečetlo se mi to špatně. Pýchu a předsudek jsem viděla jen jako film a jako knihu bych si to nečetla, jako film je to pěkné, má to pěkný děj, pro mě je to celkem originální film, ale už sám o sobě je moc dlouhý... A Petr a Lucie? tak to je moje srdcovka, četla jsem ji nejen k maturitě:)

    Somethingbykate

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)