Advertise





One Day in Bratislava

Člověk nemusí jet 3000 km daleko, aby poznal krásné místo. Někdy stačí jet jen pár hodin po své vlastní zemi, a někdy stačí jet pár hodin do země, která ještě před několika lety byla součástí té naší. Výlet do krásného města na jihu Moravy, který jsem zažila minulý týden s Ter, na vás čeká v jednom z příštích článku, ale dnes se zaměříme na krásné Slovensko. Na začátku července jsme se s mamkou vydaly vlakem do nedaleké Bratislavy. Tuto cestu jsem jí slíbila už k narozeninám, ale počasí bylo proti nám, a tak jsme to nechaly až na prázdniny.

You don't have to travel miles and miles to be in a lovely place. Sometimes, the best places are located a few hours long way across your country or in country that used to be part of your own country. In the beginning of July, I went to Slovakia with my mum. I'd promised her I'd take her to Bratislava for her birthday and that's what I did.


Z počátku to vypadalo, že i ten den bude venku chladno a sychravo, což jsem vzhledem k volbě oblečení nevítala s nadšením. Hned jak jsme vystoupily z vlaku, trochu jsem mamce záviděla, že má na sobě jeany a já kraťasy. Ten odhad oblečení mi prostě někdy nevyjde (někdy často). Do města jsme z nádraží šly pěšky přes Grossalkovičův palác, který jsem při poslední návštěvě Bratislavy neviděla. Pak jsme zamířily do samého centra na snídani ve Five Points, což byl podnik, který mi byl doporučen na instagramu. Už je takovou naší tradicí, že si na výletech dáváme anglickou snídani a jinak tomu nebylo ani tentokrát. Já si k tomu dala moc dobrou filtrovanou kávu a mamka cappuccino. Snídaně byla naprosto perfektní a já jsem konečně vyzkoušela slavné ztracené vejce. Taky jsem si hodila toast na zem a dala ho zpět na talíř jen kvůli fotce. Je to nechutné? Trochu ano, ale toast jsem samozřejmě nesnědla. Po hodince prosezené na zahrádce jsme odcházely spokojené, najedené a připravené na kopec, který vedl na hrad. Obsluha byla naprosto úžasná a podnik se mi celkově moc líbil, a kdyby bylo chladněji, určitě by nevadilo sedět uvnitř, protože i vybavení interiéru bylo naprosto špičkové.

At first, it looked like it's going to be a rainy day and that wasn't really making me happy, because of my choice of clothing. It looked like my mum won, because she was wearing jeans and I was freezing in shorts. I don't know why, but I suck when it comes to clothing. I dress too much when it's hot and not enough when it's cold. First sight we visited was on our way to centre. It's Grossalkovic Palace located few minutes from train station and city centre. Then we went to the city centre to Five Points where we ordered coffee and English breakfast. A friend of mine had recommended this place to me and I'm glad I went. The breakfast was really delicious and I finally got a chance to try poached eggs. I also got a chance to look like a total pig. When they brought our breakfast I somehow sent one of my toast to the ground, put it back, took a picture and then threw it away of course. Anything for instagram, lol. After a while, we're leaving satisfied, full and ready for a hill that was ahead of us.









Na hradě jsme se pokochaly nádherným výhledem, nafotily pár fotek, a pak zamířily zase zpět do toho času už slunečného centra (kdo se smál teď všem v jeanách, co?). Naprosto zbožňuju Bratislavské centrum a hlavně ulici, která vede k divadlu. Je lemovaná nejrůznějšími restauracemi a vždy se na ni něco děje. Když už jsme měly vše prošlé, byl čas na oběd. Pro ten jsme zvolily Bratislavskou reštauracii, kde jsme si objednaly jídlo pro dva - jedny halušky se zelím, jedny s brynzou, a pak taštičky plněné brynzou. Za mě je to perfektní volba pokud  jdete ve dvou (nebo máte bezedný žaludek) a chcete ochutnat pravé slovenské jídlo. Cenově to vychází taky super, zvlášť když se o účet rozdělíte. Pak je to i "chudý student friendly". Chvilku jsme poseděly, a pak vyrazily na vlak, který nám za hodinu jel. Já osobně jsem si výlet užila a i mamka vypadala spokojeně. Určitě je toho v Bratislavě ještě dost k prohlédnutí, ale i za jeden necelý den se toho dá hodně stihnout. Co vy? Byli už jste v Bratislavě? :)

View from the hill was really stunning. We took a couple of photographs and then went back to the city centre. In the end, it's a sunny day and you can imagine how happy I was (who was laughing now, mum?). I love Bratislava's centre and mostly street leading to historical building of National Theatre. It's full of restaurants, cafés and if you're lucky, you can see some kind of peformance on a stage in the middle. When we're hungry again, we went to Bratislava Flag Ship Restaurant. Because we wanted to try typical Slovak dish, we ordered special meal for two with three kinds of Slovak dishes. It wasn't too expensive for a meal for two, so I think I could even call it poor student friendly. After a while, we had to go back to the train station. I really enjoyed the whole trip and I can't wait to explore Bratislava more.


5 Comments

  1. V Bratislavě jsem byla loni :) místa z tvých fotek jsem taky navštívila a i "čumila" jsem si vyfotila :D

    ReplyDelete
  2. Do Bratislavy jsem se chtěla vždycky podívat. :D
    Find joy in the ordinary

    ReplyDelete
  3. V Bratislavě jsem ještě nikdy nebyla, vypadá to tam ale krásně :)

    Little Dreamer

    ReplyDelete
  4. To je krásy! :) Já do Bratislavy pojedu v září a teď se těším zas o něco víc ♥
    P.S. Odhad toho, co si mám vzít na sebe, mi nevyjde snad nikdy, naposled dneska jsem se málem upekla v džínech, klasika :D

    Another Dominika

    ReplyDelete
  5. Bratislava je hezké město, jen mi vadilo, že poněkud dražší (což říkali i sami Slováci, se kterými jsme tam byli). Krásné fotky :)

    ReplyDelete

Thank you for your comment :)